مازندران و باز هم زیبایی وسرسبزی، این بار به روستای زیبای اِزباران میرویم روستایی سرسبز از توابع فریدونکنار شهرستان بابلسر. روستای اِزباران یکی از جاهای دیدنی مازندران است که عمده شهرتش به دلیل داشتن آب بندانهای متعدد، پرواز قوهای آواز خان و همچنین جنگلهای انبوه میباشد. این روستا، قدمتی دیرینه دارد با مردمی خونگرم و مهمان نواز، مردم روستای ازباران عمدتا مذهبی هستند و روستای ازباران با تقدیم 43 شهید در دوران دفاع مقدس، از روستاهای شهید پرور شمال کشور محسوب میشود. هم اکنون نیز گلزار شهدای روستای ازباران یکی از زیباترین محلها در روستا میباشد و اهالی روستا برای این مکان ارزش و احترام زیادی قائل هستند.
روستای ازباران در شمال آمل و جنوب فریدونکنار قرار گرفته است. جمعیت روستا ۲۳۷۷ نفر معادل با ۷۷۱ خانوار است. شغل اکثر مردم روستا کشاورزی و دامپروری است و در فصول سرد سال به صید پرندگان وحشی همچون مرغابی، قو، چهارتایی و ... نیز اشتغال دارند. بیشتر محصولی که در روستا کشت میشود برنج است. کیفیت، عطر و طعم برنج روستای ازباران زبان زد همگان میباشد و از نوع مرغوب برنج طارم و دم سیاه است. در سفر به روستای ازباران میتوانید از این برنجهای مرغوب تهیه کنید و برای مصرف شخصی یا به عنوان سوغات با خود ببرید. در ادامه با سفربام همراه باشید تا بیشتر به دیدنی های روستای ازباران فریدون کنار بابلسر بپردازیم.
مهم ترین جاذبه دیدنی روستای ازباران وجود آب بندان های متعدد در این روستاست که تعداد آن تا ۷ عدد نیز میرسد. برخی از این آبندان ها به قدری وسیع هستند که خودشان دو آبندان محسوب می شوند. از آب بندانها برای کشاورزی و پروروش ماهی استفاده میشود اما در فصول سرد سال آب بندان های روستای ازباران میزبان هزاران پرنده مهاجر است. بیشه آبندان، بیشار آبندان، زارع آبندان و سه دشت آبندان نام برخی از این آب بندان ها میباشد.
روستای ازباران در زمستان فوق العاده دیدنی است و دلیل آن هم وجود دستههای بزرگ قو و سایر پرندگان وحشی در آسمان روستا است. این پرندگان زیبا هر ساله بیش از ۵ هزار کیلومتر پراواز میکنند تا خود را به تالاب ازباران فریدونکنار برسانند و تا شروع فصل گرما در آنجا زیست میکنند. قوهای سفید که شمار آنها به بیش از ۲۵۰۰ عدد میرسد یکی از زیباترین انواع پرندگانی هستند که به شالیزارهای ازباران میآیند. قو هایی که در آسمان روستا به پرواز در میآیند، منظرههای بی بدلیلی را خلق میکنند و چه رویایی ست دیدن این همه قوی آواز خوان در یک منطقه محدود.
در وروی روستای ازباران، بنری نصب شده که طبیعت گران و پرنده نگرها را به تالاب پرندگان مهاجر هدایت میکند. به سه راهی منتهی به تالاب كه میرسید، تابلوهایی وجود دارند که مسیر را برای توریستها و بازدید كنندگان مشخص میكند، تابلوهایی که مستقیم گردشگران را به تالاب بزرگ روستا میرساند.
پالی لِم از جاذبه های دیدنی روستای ازباران است. پالی لم منطقه ای ست به وسعت 33 هکتار که در تابستان در آن برنج کشت میشود و در زمستان میزبان انواع پرندگان وحشی است. پالی لم مکانی است که دور تا دور آن را درختان بزرگ احاطه کردهاند. این مکان در زمستان میزبان پرندگانی مثل مرغابی وحشی، چهارتایی، چنگر، قو، غاز و نوعی پرنده نادر به نام دُرنای سیبری میباشد. دیدن این پرندگان بسیار تماشایست. دُرنای سیبری از منطقه از سیبری در روسیه به دشتهای ازباران و تالاب فریدونکنار کوچ میکند و حدودا ۳۰ تا ۴۰ روز در این تالاب میماند.
مردم روستای ازباران از گذشته به کار صید پرندگان اشتغال داشتهاند. صید بیرویه پرندگان برای کسب درآمد بیشتر یکی از آسیبهای جدی است که طبیعت و حوزه گردشگری روستای ازباران را تهدید میکند. محیط بانی منطقه نیز قوانین سخت گیرانهای برای شکار غیرمجاز دارد. در ادامه برخی از روش های صید پرندگان در این روستا را توضیح میدهیم.
در این روش محلی ها از اوایل زمستان پالی لم را برای صید آماده میکنند(به این مرحله در اصطلاح محلي اَنجِم گفته میشود). در مرحله دوم محلهایی برای اردکهای ترتبیت شده آماده میشود(به این محلها دُوما چال میگویند). سپس آلاچیق یا به اصطلاح محلی كيمههايي برای کمین کردن صیادان آماده میشود. روش کار هم بدین صورت است که اردکهای محلی(اردکهای رشتی)، مرغابيهاي وحشي را گمراه ميكنند و آنها را داخل دُوماچال ميكشانند سپس صيادان بوسيله تورهايي كه از قبل آماده دارند، صيد را شکار ميكنند.
در زمانهاي قديم حدودا 30 الي 50 سال قبل، در اين مناطق درختاني با ارتفاع 30 متر وجود داشت. صیادان تور را به یک درخت بلند و طرف دیگر را به درخت دیگری میبستند. زمانی که پرندگان وحشی داخل پالی لم هستند و میخواهند پرواز کنند و به دشت های اطراف بروند اسیر این دام ها میشدند. هم اکنون که درختان بلند زیادی یافت نمیشود. صیادان خود دکلهایی به ارتفاع ۳۰ متر میسازند که درست همان کار درختان را انجام میدهد. زمان این نوع صید غروب آفتاب و یا قبل از طلوع آفتاب است.
در این روش صید، شب هنگامی که مرغابیهای وحشی برای خوردن شام به پالی لم میآیند، اسیر دام صیادان میشوند. این روش معمولا زمانی استفاده میشود که ماه کامل است.
از جمله مکانهای مذهبی در روستای ازباران امام زاده عبدالله است. امام زاده عبدالله نزد مردم محلی از احترام خاصی برخوردار میباشد و تعداد زیادی از روستاییان برای زیارت و انجام اعمال مذهبی به اینجا میآیند. گلزار شهدای امام زاده عبدالله ازباران و آرامگاه امام زاده عبدالله ازباران یکی دیگر از مکانهای دیدنی روستای ازباران میباشد که در کنار بُعد معنوی خود، فضای زیبا و امکانات خوبی نیز دارد.
نزدیکی به دریای کاسپین(خزر) و شهر زیبای فریدونکنار نیز یکی دیگر از جاذبه های دیدنی روستای ازباران میباشد. فریدونکنار دومین شهر توریستی شمال کشور بعد از چالوس است و شهرکهای ساحلی توریستی زیادی در آن ساخته شده است. ازباران تنها ۵ کیلومتر با فریدونکنار و ساحل زیبای آن فاصل دارد و به راحتی میتوانید از دیدن دریای زیبای خزر نیز لذت ببرید.
آب و هوای روستای ازباران دلپذیر و عاری از هرگونه آلودگی است. همانند بسیاری از نقاط شمالی کشور، به دلیل نزدکی به دریا میزان رطوبت و شرجی بودن هوا در تابستان زیاد است. روستای ازباران سراسر سبز است و اطراف روستا نیز جنگلهای انبوهی وجود دارند.
روستای ازباران بابلسر مازندران از جمله روستاهایی است که به دلیل نزدیکی به مرکز شهرستان دارای امکانات مناسبی میباشد. فاصله روستا تا مركز شهرستان بابلسر حدود 18 كيلومتر است. خانه بهداشت، آب لوله کشی، برق، گاز، تلفن، بانک، مدرسه، مسجد، حسینه، دفتر شورای اسلامی و دهیاری، مراکز آموزشی و فرهنگی از جمله امکانات رفاهی روستای ازباران میباشند. در سفر به روستای ازباران میتوانید تمام اقلام خوراکی و سایر وسایل مورد نیاز خود را از داخل روستا تهیه نمایید. برای گشت و گذار در تالاب ازباران و شالیزارهای ازباران بهتر است چکمههای بلند همراه داشته باشید چون احتمال آنکه گِلی شوید زیاد است. همچنین زمانی که در کنار تالابها قدم میزنید اگر هوس رفتن به درون تالاب را كردید، مراقب باشید چون ممکن است عمق برخی از قسمتها زیاد باشد.
روستای ازباران در ۵ کیلومتری فریدونکنار واقع شده است. آدرس دقیق روستای ازباران بدین صورت است که برای دسترسی به روستای ازباران ابتدا میبایست راهی استان مازندران و سپس پنج کیلومتری فریدونکنار شوید. مسیر دسترسی به روستای ازباران آسفالته و دارای شرایط مطلوبیست. روستای ازباران در حدفاصل بین شهرستان فریدونکنار و شهرستان آمل قرار دارد.
با اجاره خانه روستایی در ازباران و یا اجاره ویلا در فریدونکنار میتوانید شب را در این منطقه اقامت کنید. همچنین در فریدونکنار هتل و مهمانپذیر هم وجود دارد که میتوانید از آنها نیز استفاده نمایید.
روستای ازباران در پاییز و خصوصا در زمستان میزبان دستههای بزرگ پرندگان مهاجر است. دیدن این پرندگان زیبا بسیار رویایی و لذت بخش میباشد و همه ساله گردشگران زیادی را به خود جلب میکند. اگر در زمستان به شمال کشور سفر میکنید حتما از تالاب و پالی لِم ازباران نیز دیدن نمایید. همچنین میتوانید با نظرات ارزشمند خود ما را نیز در جریان تجربیات سفر به روستای زیبای ازباران فریدونکنار قرار دهید.