عشق به سفر و سفرکردن یکی از تفریحات مهم در بین تمام مردم دنیا و خصوصا ما ایرانیهاست . سفر کردن بسیار لذت بخش است و باعث میشود برای مدتی هرچند کوتاه هم که شده از زندگی روزمره و دغدغههای آن رهایی یابییم. در این بین سفرهای خارجی چه بصورت شخصی انجام شود و چه توسط تورهای گردشگری خارجی ، برای ما ایرانیها هیجانی مضاعف خواهد داشت. اما همواره نکاتی نیز وجود دارند که عدم رعایت آنها قبل از سفر و یا در حین سفر میتواند باعث شود که سفرمان چندان خوب پیش نرود و خدایی ناکرده تجربه ناخوشایندی از سفر در ذهنمان باقی بماند!. پس اگر قصد سفر به خارج از کشور را دارید و یا حتی سفرهای داخلی، با سفربام همراه باشید تا با هم به برخی از اشتباهات رایج در سفر و مهم ترین اشتباهات رایج در سفر بپردازیم.
به نظر من اولین و مهم ترین نکته تکرار نکردن اشتباهات سفرهای گذشته خودمان است. یکی از مهم ترین نکاتی که بعد از هر سفر میبایست انجام دهیم تهیه چک لیستی از اشباهات سفر خودمان است. حتما برای شما هم پیش آمده که بعد از سفر با خودتان گفته باشید که ای کاش فلان کار را انجام نمیدادم یا برای دیدن فلان جاذبه گردشگری زمان بیشتری صرف میکردم یا ای کاش فلان وسیله را نیز همراه میآوردم. دفترچه یادداشتی تهیه کنید و بعد از هر سفر، بصورت خلاصه و تیتر وار نقاط قوت و ضعف سفر خود را بنویسید. با این کار اگر بعد از مدتی طولانی دوباره قصد سفر به سرتان زد میتوانید با نگاهی سریع به دفترچه یادداشت سفر، اشتباهات سفرهای گذشته را به یاد بیاورید و دیگر مرتکب این اشتباهات نشوید.
یکی از بزرگترین و رایج ترین اشتباهات در سفر بردن بار و وسایل زیاد است. بردن وسایل زیاد باعث میشود که همیشه مجبور باشید تعداد زیادی چمدان را با خود حمل کنید. خصوصا در سفرهای خارجی این مسله باعث پرداخت اضافه بار در فرودگاه و نیز افزایش کرایه تاکسی برای رسیدن تا محل اقامتتان خواهد شد. علاوه بر این بار و بندیل زیاد، آزادی شما را در فرودگاه و توقف بین پروازها محدود میکند و مرتب یک بخش از ذهن شما را درگیر خود خواهد کرد.
تجربه نشان داده است که اکثر مردم وسایل زیادی رو تو چمدون جا میدن! که ممکن است حتی تا پایان سفر نیز اصلا به کار نیایند. پس با یک بازنگری در وسایل میتونید نصف اون هارو کنار بزارید!. به یاد داشته باشید که لوازم مصرفی را از هر جایی و به راحتی میتوانید تهیه کنید فقط باید پول کافی همراه داشته باشید. همچنین به فکر سوغاتی و خریدها هم باشید که چطور میخواهید اونهارو حمل کنید و آیا چمدان تان جا دارد یا خیر.
یکی دیگر از اشتباهات رایج در سفر که تقریبا همه ما مبتلا به آن هستیم! داشتن برنامهای فشرده برای دیدن تعداد زیادی از جاذبه های دیدنی در طی زمانی کوتاه است. احتمالا برای شما هم پیش آمده باشد که بعد از سفر وقتی خوب فکر کردهاید متوجه شده باشید که کلا در راه و مدام از این جا به آن جا بودهاید و کمتر از سفرتان لذت بردهاید!.
اگر میخواهید از سفرتان بیشتر لذت ببرید، حرص و طمع خود را برای دیدن جاهای بیشتر کنار بگذارید و به جای کمیت بیشتر به کیفیت توجه کنید. به یاد داشته باشید که دیدن چند شهر و یا همه جاذبه های گردشگری یک کشور در طی سه روز! امکان پذیر نخواهد بود و داشتن یک برنامه شلوغ از هشت صبح تا هشت شب نه تنها لذتی از سفر به شما نخواهد داد، بلکه شما را بسیار خسته و پر از استرس میکند. به یاد داشته باشید که هدف از سفر کردن صرفا تیک زدن یک سری از مقاصد و انداختن چند عکس برای گذاشتن در شبکه های اجتماعی نیست. گاهی داشتن یک بعدازظهر آرام در ساحل در حالی یک قهوهی خوش طعم را زیر لب مزه میکنید و یا دیدن دقیق تر آثار تاریخی و کسب اطلاع از جزییات آن میتواند به مراتب لذت بخش تر از بدو بدو از این شهر به آن شهر و یا از این مقصد به آن مقصد باشد!.
یکی از بدترین اتفاقاتی که در سفرهای خارجی میتواند رخ دهد گم کردن پولهایتان است که خصوصا در سفرهای خارجی میتواند منجر به تغییر کلی برنامه سفر و یا حتی از دست رفتن آن شود. چراکه تا وقتی پول کافی همراه داشته باشید همیشه امکان یک برنامه جایگزین وجود خواهد داشت اما بی پولی در یک کشور غریب میتواند بسیار چالش برانگیز شود.
پیشنهاد میکنیم بودجه بندی سفر را جدی بگیرید و این بودجه را تقسیم کرد و در جاهای مختلفی قرار دهید. گذاشتن همه پول در چمدانی که به قسمت بار هواپیما تحویل میدهید اشتباه بزرگی است چرا که امکان تاخیر در رسیدن چمدانها و یا حتی گم شدن آنها وجود دارد. اگر به شکل خانوادگی سفر میکنید بهتر است پول را بین اعضای خانواده تقسیم کنید. استفاده از کیف مخصوص پول و پاسپورت که به بدن وصل شده و زیر لباسها قرار میگیرد نیز بسیار کاربردی خواهد بود هرچند باز هم بهتر است که از آن برای ذخیره تمام پولهایتان استفاده نکنید. داشتن کارت بانکی یا گیفت کارت که در کشور مقصد معتبر باشد میتواند خیال شما را از بابت پولهایتان راحت کند اما بهتر است همیشه پول نقد کافی نیز همراه داشته باشید.
بیمه سفری را دست کم نگیرید. یکی از شتباهات رایج در سفرهای خارجی کم اهمیت تلقی کردن بیمه مسافرتی است. حوادث غیرمترقبه و ناخواسته همواره ممکن است اتفاق بیافتند خصوصا اینکه در بعضی از کشورها هزینهها برحسب دلار و پوند محاسبه میشود. در چنین شرایطی اگر برحسب اتفاق مجبور شوید به بیمارستان بروید ممکن است بخش زیادی از بودجه سفری خود را از دست بدهید. معمولا آژانسهای مسافرتی بیمه سفری دارند و بصورت پیش فرض مبلغ آن را در هزینه تور محاسبه میکنند اما اگر شخصی سفر میکنید میتوانید از وب سایت های بیمه آنلاین استفاده کنید و یا با مطالعه شرایط کشور مقصد اطلاعاتی را در این زمینه کسب نمایید.
بیمه سفری حوادثی از قبیل شکستگی دست و پا، حساسیت، تصادف، لغو پروازها، بیماریهای واگیردار و سایر موارد اورژانسی را شامل میشود. بیماریهای مزمن مثل آسم، دیابت و... شامل بیمه سفری نمیشوند همچنین برای دریافت خسارت حتما فاکتور مهر شده بگیرید.
خیلی از ما عادت داریم به محض اینکه تصمیم به سفری گرفتیم به سرعت بلیط هواپیما، محل اقامت و سایر چیزاهایی که میشه رزرو کرد رو رزرو میکنیم تا خیالمون بابت همه چی راحت باشه!. این کار بدی هم نیست! اما اگر دوست دارید کم تر خرج کنید بهتر است تا سه چهار روز مانده به تاریخ سفرتان بلیط نگیرید معمولا اگر سفر شما در فصل شلوغی نباشد ظرفیت هواپیماها پُر نمیشود و در این زمان است که آژانسهای هواپیمایی پیشنهادهای ویژهای ارائه خواهند کرد و حتی ممکن است تا یک چهارم قیمت واقعی بلیط را بپردازید! که حس بسیار خوشایندی است و میتواند شروعی خوب برای سفرتان باشد. این حکایت برای تورهای گردشگری نیز صادق است. گول تبلغات آژانس های گردشگری را نخورید معمولا همیشه ظرفیت خالی وجود دارد!. پس برای خرید بلیط هواپیما و رزرو تور هیجانزده نشوید و با کمی فرصت دادن و صبور بودن، شانس خرید بلیط و تور با قیمت مناسب را بالا ببرید.
نکته دیگری که بد نیست به آن توجه کنید این است که اگر از بیش از یک پرواز برای رسیدن به مقصد استفاده میکنید مطمئن شوید که زمان ترانزیت کافی بین دو پرواز وجود دارد تا در صورت تاخیر پرواز اول، پرواز دوم را از دست ندهید.
قوانین کشورها در بسیاری از جهات ممکن است با هم تفاوت داشته باشد. اطلاع از قوانین کشورها، قوانین ایرلاینها، هنجارها بایدها و نبایدها هر جامعه میتواند در مواردی بسیار مهم و حتی حیاتی باشد!.
بعضی از وسایل شیشهای یا الکترونیکی برحسب قوانین هر کشور ممکن است غیرمجاز تلقی شوند این وسایل توسط پلیس فرودگاه ضبط میشوند و خسارتی نیز به شما عودت نخواهد شد پس در خریدهایتان بیشتر دقت کنید و از وسایل ممنوعه در فرودگاههای هر کشور و تعداد آن اطمینان حاصل نمایید. همچنین بعضی از داروهای کدئین دار مانند استامینوفن کدئین که در ایران مثل نقل و نبات مصرف میشود! در بعضی از کشورها ممکن است به عنوان ماده مخدر تلقی شوند! و حتی حبس نیز داشته باشند.
کمک کردن در ذات ما ایرانیهاست خصوصا اگر با یک درخواست محترمانه باشد اما در نظر داشته باشید که خصوصا در فرودگاه به هیچ عنوان حتی برای یک لحظه کیف، ساک، چمدان، نوزاد! و هر نوع وسیله دیگری را که متعلق به شما نیست، نگهداری و یا حمل نکنید و چهار چشمی! مراقب وسایل و چمدانهای خود باشید حتی میتوانید چمدانهایتان را قفل بزنید. موارد بسیاری خصوصا در کشورهایی مثل مالزی اتفاق افتاده است که افراد قاچاق چی از این طریق سعی در حمل مواد مخدر کردهاند که میتواند خدایی نکرده عواقب بسیار خطرناکی برای شما داشته باشد.
به محض اینکه پایتان را از فرودگاه بیرون میگذارید نیاز به ارز رایج آن کشور خواهید داشت تا بتوانید خرید کنید، تاکسی بگیرید و از سایر خدمات کشور مقصد استفاده نمایید. در فرودگاهها صرافیهایی وجود دارند که پول شما را تبدیل میکنند اما بهتر است بدانید که مهمولا فرودگاهها جز بدترین صرافیها برای تبدیل پول هستند و معمولا نرخ مبادلهای بسیار پایینتری از صرافیهای داخل شهر دارند و کارمزد بالاتری نیز میگیرند. پس اگر وقت کافی و اطلاعات کافی دارید تنها به اندازه نیاز پول در فرودگاه تبدیل کنید و برای تبدیل باقی پولتان از صرافیهای داخل شهر استفاده نمایید.
ممکن است اطلاعات کاملی از مکان های گردشگری شهر یا کشور مقصد کسب کرده باشید و جاذبه های گردشگری آنجا را بخوبی بشانسید. اما به یاد داشته باشید که همیشه چیزهای خاصی وجود دارند که شما نمیدانید!. گشتن در شبکههای اجتماعی محلی و یا هم صحبت شدن با مردم محلی علاوه بر آشنایی با فرهنگ و رسوم آن منطقه میتواند اطلاعات ارزشمندی را راجع به شهر و یا مقصد گردشگری مورد نظر شما در اختیارتان قرار دهد که شاید در هیچ کتاب و سایتی پیدا نشود!.
قطعا عکاسی در سفر و ثبت تصاویر و خاطرات و همچنین اشتراک گذاری آن با سایر انسانها کاری بسیار خوب و دُرست است. اما به یاد داشته باشید که قرار نیست فقط عکاسی کنید!. در لحظه زندگی کنید. سعی کنید همان لحظه لذت ببرنید نه اینکه بخواهید بعدا و با دیدن تصاویر لذت ببرید!. سپری کردن تمام وقت خود برای عکاسی و مُدام داشتن دغدغه اشتراک گذاری عکسها در شبکههای اجتماعی از دیگر اشتباهات رایج در سفر است.
همیشه یک شکل سفر نکنید. اگر سفر یا سفرهای قبلی شما با تورهای گردشگری بوده است اکنون تنها سفر کنید. اگر همیشه کم خرج سفر کردهاید این بار هتلهای پنج ستاره را تجربه کنید و اگر همیشه لاکچری سفر کردهاید این بار ماجراجویانه تر رفتار کنید و خود را در معرض کشف ناشناختهها قرار دهید. بجای سفر کردن در آخر هفتهها وسط هفته سفر کنید و یا مدت زمان سفر خود را کم یا زیاد نمایید. بدنبال ناشناخته و سفرهای ماجراجویانه باشید. سفر کردن به یک سَبک و میل به تکرار شدن میتواند یکی دیگر از اشتباهات رایج در سفر باشد.
در این مقاله سعی کردیم به برخی از مهم ترین اشتباهات رایج در سفر بپردازیم. اگر شما هم تجربه خاصی از سفرهای خود دارید و دوست دارید آن را با دیگران به اشتراک بگذارید میتوانید در بخش نظرات آن را مطرح نمایید.